The Montage in Reno, Nevada

March 11th, 2014

Architect for The MontageCasino Conversion Into Adaptive Re-use Residence Achieves Big Wins in Energy

Denoted the United States’ largest building conversion adaptive re-use project at the time of its completion, The Montage is a 23-story, ecologically minded reclamation of the former Golden Phoenix Hotel and Casino in Reno. This residential community features 380 tower, loft, penthouse, pool terrace, and row house units, as well as three levels of underground parking, a 1,700 sq ft (158 sq m) owner’s lounge, a 3,000 sq ft (279 sq m) workout facility and more than 25,000 sq ft (2,323 sq m) of retail and restaurant space.

While the residential units’ floor-to-ceiling windows, incorporated to maximize daylighting, were initially specified as commercial-grade, aluminum-frame systems, project coordinators opted to install the REHAU System 4500 tilt-turn windows and doors for their exceptional energy-saving performance and aesthetic appeal. The system also more ideally aligned with the overall sustainable building aims of the project, offering a substantial long-term reduction in environmental impact.

The System 4500 tilt-turn window and door design is REHAU’s top-of-the-line commercial fenestration product offering. This design allows the window to operate in either a tilt or turn position, offering three separate functions in one window: traditional casement look in the turn position, convenient top ventilation in the tilt position, and elegant picture window when closed.

The System 4500 offers the ultimate in high performance. Its features include:

  • Compression seal sach with two weather seals
  • Multi-point locking hardware
  • Superior sound abatement properties
  • Ability to build awning and hopper styles with natural ventilation
  • Ability to reduce heat loss and noise infiltration, providing a warmer, more comfortable living space

Project coordinators opted to install the REHAU System 4500 tilt-turn windows and doors for their exceptional energy-saving performance and aesthetic appeal. The system also more ideally aligned with the overall sustainable building aims of the project, offering a substantial long-term reduction in environmental impact.